Контур заземлення

 Контур заземлення класично являє собою групу з'єднаних горизонтальним провідником вертикальних електродів невеликої глибини, змонтованих біля об'єкта на відносно невеликій взаємній відстані один від одного.

В якості заземлювальних електродів у такому заземлювальному пристрої традиційно використовували сталевий кутник або арматура довжиною 3 метри, котрі забивали в ґрунт за допомогою кувалди.

В якості з'єднувального провідника використовували сталеву смугу 4х40 мм, яку укладали в заздалегідь підготовлену канаву глибиною 0,5 - 0,7 метра. Провідник приєднували до змонтованих заземлювачів електро- або газозварюванням.

Контур заземлення для економії місця зазвичай "згортають" навколо будівлі вздовж стін (по периметру). Якщо поглянути на цей заземлювач згори, можна сказати, що електроди змонтовані по контуру будівлі (звідси і назва). Контур заземлення для економії місця зазвичай "згортають" навколо будівлі вздовж стін (по периметру). Якщо поглянути на цей заземлювач згори, можна сказати, що електроди змонтовані по контуру будівлі (звідси і назва).

Таким чином контур заземлення - це заземлювач, що складається з декількох електродів (групи електродів), з'єднаних між собою та змонтованих навколо будівлі по її контуру.

Контур заземлення: класичний або сучасний?

Класичний контур заземлення


Сучасний контур (модульне заземлення)

Більший майданчик розташування

Вкрай мала площа встановлення (аж до монтажу в підвалі будинку)

Необхідні зварювальні роботи гарної якості

Усі елементи заземлювача легко з'єднуються різьбовими з'єднаннями (не впливає на механічні та електричні властивості заземлювача)

Потрібне різання матеріалу

Усі деталі виготовлені промисловим способом із гарантовано високою якістю

Потрібне транспортування вантажним автомобілем

Півтораметрова упаковка стрижнів і коробка з додатковими елементами вміщається у звичайний легковий автомобіль

Тривалий і фізично важкий процес установлення, що вимагає залучення зварювальника

Швидке встановлення своїми силами. Для встановлення заземлювача потрібна тільки одна людина.

Елементи конструкції мають вагу не більше 2х кілограмів.

Класичний контур заземлення

Класичний контур заземлення зі сталевого кутника й арматури має один великий плюс - його ціна. Використання дешевого сталевого прокату ( кут і смуга) здешевлює вартість деталей до мінімуму. Але з іншого боку у класичної схеми є маса мінусів:

  • велика площа заземлювача (часто необхідно більше 10 електродів)
  • необхідність різання матеріалу на частини потрібного розміру (по 2-6 метри)
  • необхідність транспортування матеріалу до місця встановлення вантажним автомобілем
  • трудомісткий і тривалий процес установки, що вимагає забивання кутників-електродів і проведення зварювальних робіт, які потребують кваліфікованих фахівців і спеціального обладнання
  • недовгий термін служби такого заземлення
  • необхідність отримання безлічі дозволів при будівництві заземлення в межах міста (особливо при щільній забудові)

Сучасний контур заземлення

Подолати недоліки класичного контуру заземлення допомогли технології та промислове виробництво компонентів. Заклавши в основу системи нового типу ідею звичайного "конструктора", розробники створили набір уніфікованих елементів. За допомогою цих елементів/модулів можливо легко та швидко самостійно побудувати контур заземлення з дуже глибоких (до 30 метрів) електродів без необхідності застосування спеціальної техніки, обладнання та навичок.

Система нового типу отримала назву - "Модульне заземлення".

Заземлювач сучасного контуру заземлення являє собою поодинокий складений електрод глибиною до 30 метрів, що складається з півтораметрових відрізків - стрижнів / штирів, які легко з'єднуються між собою.

Монтаж заземлення з такого электроду здійснюється звичайним побутовим будівельним електричним відбійним молотком.

Будівництво сучасного контуру заземлення не вимагає спеціальних навичок і може здійснюватися силами однієї людини.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу